phx_mus_20160312_vivaphx_melissafossum_049 (1)Huvudaktiviteten för besökare på musikfestivaler är att gå på spelningar och se så många konserter som möjligt. Det finns dock en hel del annat att göra på festivalområdet utöver att se på band och artister. Bland annat så finns ofta möjligheten att delta i olika typer av tävlingar som både festivalen själv och olika sponsorer håller i. Ofta är vinsterna musikrelaterade och ibland handlar det till och med om att få träffa en idol eller ett favoritband.

Meet N Greets

En del festivaler anordnar meet N greets för sina besökare. Dessa brukar lottas ut via olika typer av tävlingar innan festivalen satt igång. Ofta handlar det om att skriva någon typ av motivering eller svara rätt på någon fråga för en chans att vinna. Numera är det främst online dessa tävlingar sker, ibland på festivalernas sociala medier och ibland via någon radiostation eller musiktidning.

På en Meet N Greet får man träffa artisten/bandet, ta fotografi och ofta få någonting signerat. Har man riktig tur kan man också få vara med och se på när bandet soundcheckar (dvs kollar av ljudet inför en konsert)

Signeringar

Signeringar är som en snabbspolning av en meet N greet. Dessa är ofta öppna för alla på festivalområdet och kön brukar ringla sig långt om det är en populär artist/band som ska signera. Det finns nästan alltid olika regler vid en signering, exempelvis kanske det är fotografiförbud (antingen för att bandet/artisten inte vill tillåta fotografering eller för att det tar för lång tid om alla ska ta foto med bandet/artisten och färre hinner få någonting signerat. Det kan också finnas regler om hur många saker man får ha med sig för att få signerat. Är det en väldigt populär artist/band är det ofta endast en sak man kan få signerat. Detta är helt enkelt för att så många som möjligt ska få chansen att få någonting signerat då tidsramen brukar ligga på omkring en timme.