maxresdefault (22)De flesta musikfestivaler erbjuder olika former av boende till olika priser och med varierad bekvämlighet och service.

Tältcamping

Det allra vanligaste är att bo på en tältcamping. Man köper en campingbiljett tillsammans med festivalbiljetten i de fall där camping inte ingår i biljettpriset (vilket det ofta gör) och blir sedan tilldelad en plats där man kan sätta upp sitt tält. Fler och fler festivaler inser att hygienaspekten är viktig för många besökare och har därför börjat med vattentoaletter och utökad möjlighet att duscha. Tidigare, i musikfestivalernas begynnelse, var det inte lika lätt för besökare att hålla sig fräscha.

Husvagn/Husbil

En speciell camping med möjlighet att kunna dra in elektricitet i sin husvagn eller husbil brukar finnas på de flesta festivaler. Om inte festivalen själv tillhandahåller det så finns det allt som oftast privatpersoner som upplåter delar av sin tomt för campare i husvagn och husbil. Det är enligt många bekvämare att bo såhär än i tält så det blir mer privat och lättare att sova på nätterna då festligheterna på tältcampingar brukar sträcka sig in på morgontimmarna.

Bo i stuga/på hotell

För de som vill ha det privat och riktigt bekvämt är ett hett tips att kolla upp om det finns några stugor, vandrarhem eller hotell i närheten av festivalområdet. Många festivaler ligger utanför städerna och det kan vara svårt att ta sig fram och tillbaka till området, men i synnerhet de stora festivalerna brukar vara bra på att anordna bussar eller ha dealar med taxibolag för att boende på hotell eller vandrarhem ska kunna ta sig från hotell till festivalområde och tillbaka.

Det är bra att diskutera relativt långt i förväg med de man ska åka med hur man vill bo. Detta då hotell och stugor samt husbil/husvagnsplatser brukar vara ytterst populära och bokas upp lång tid innan det är dags för festivalen.