Vanlig biljett eller VIP

ticket green2På de flesta musikfestivaler kan man välja om man vill köpa en vanlig biljett (ofta kallad ordinarie) eller en VIP-biljett. Detta kan vara viktigt att tänka på när man köper biljetter tillsammans då det oftast är så att man vill umgås med sina vänner under hela festivaltiden så att ha likadana biljetter gör att det underlättar. Köper man en vanlig biljett har man tillgång till det stora festivalområdet och alla spelningar och beroende på festival även tillgång till camping. Många festivaler har dock börjat skaffa VIP-biljetter eller ibland kallade “plus” biljetter där fler saker ingår. Exempel på vad som kan ingå i en VIP-biljett är:

  • Tillgång till ett specifikt område dit bara VIP-besökare samt (ibland) artister har tillstånd att vara
  • Egna toaletter dit enbart de med VIP-armband/biljett kan gå
  • Tröja eller keps med festivalens logo på
  • Värdebevis för bandmerch eller till mat/dryck
  • Möjlighet att se konserterna från en speciell VIP-läktare.

Många festivaler marknadsför sina VIP-biljetter som “sätt att träffa sina favoritartister” på. Det är dock viktigt att tänka på att det inte alls är säkert att artisterna kommer att befinna sig på VIP-området så att träffa dem är en möjlighet, inte en garanti.

Biljett för alla dagar eller endast en

Musikfestivaler som pågår i fler än en dag brukar alltid erbjuda möjlighet att köpa endagsbiljett om man bara vill gå på festivalen i en dag. Det är bra för de som exempelvis inte vill se alla band utan endast ett eller två band. Om de band en person vill se spelar samma dag kan en endagsbiljett räcka. Dock är det viktigt att veta att vissa festivaler endast låter personer med biljett till alla dagarna på en festival få tillgång till campingen, så kolla upp det innan biljettköp och skaffa i så fall alternativt boende eller möjlighet att ta sig hem sent på natten.