nicky-romero-crowd-hd-wallpaper-picture-ultra-music-fest-2013-wmc-miamiHar du ett stort intresse för musik och drömmer om att starta upp din egen musikfestival? Då finns det en hel del saker att tänka på och planera. Först och främst är det viktigt att hitta sin motivation, det finns många exempel på festivaler som idag är stora och etablerade som började med att ett kompisgäng började arbeta tillsammans, drog ihop några lokala band och tog det första klivet mot sin dröm.

Bestäm inriktning

Ska det vara en specifik genre? I så fall, var finns publiken till den genren och vad finns det för olika band? I början är det viktigt att kartlägga lokala osignerade band (och även mindre signerade band om möjligheten finns enligt budget) för att se om det finns ett utbud. Att genomföra någon typ av marknadsundersökning underlättar alltid, skicka ut en enkät, fråga på stan, kolla statistik som kan vara till hjälp och så vidare. Endast fantasin sätter gränser.

Bestäm geografisk plats

Det är viktigt att ha ett hum om ungefär var man vill att festivalen ska befinna sig. Efter att man lokaliserat ett område är det dags att börja skaffa tillstånd, antingen genom markägaren eller kommunen (beroende på vad för typ av mark det är).

Skaffa samarbetspartners och sponsorer

Det är dyrt att anordna en festival. Även om det är en liten festival med små band som spelar för mat och reseersättning kommer det att kosta en hel del. Ljud och ljus måste vara bra, säkerhetskrav måste uppfyllas, tillstånd måste skaffas, faciliteter måste finnas och så vidare. Med samarbetspartners och sponsorer blir det möjligt. Berätta om möjligheten för företag att kunna marknadsföra sig på festivalområdet för att få dem att nappa. Ha även resultatet av genomförd marknadsundersökning med vid sponsormöte för att visa på att många är intresserade, således kan det leda till nya kunder för det sponsrande företaget.

Kolla upp vilka tillstånd som behövs

Genom kommunen kan du få information om tillstånd som behövs för att anordna en festival. Exempel på tillstånd är, för parkering och alkohol.

Lycka till med startandet av din drömfestival!