PHOTO_15640744_75233_9331508_apAlla har någon gång kommit i kontakt med en musikfestival på ett eller annat sätt. Det kan vara att man är en van besökare vid festivaler för att man har ett stort musikintresse och tycker om atmosfären, eller att man sett reklamskyltar i förbifarten på väg till jobbet eller skolan. Oavsett så är det nog ingen person som inte hört talas om konceptet musikfestivaler.

I Sverige finns det främst under sommarmånaderna många musikfestivaler att välja mellan. De skiljer sig åt på en del olika sätt. Några festivaler är flera dagar, upp till en vecka långa, medan andra är över en helg eller endast en dag. Musikfestivaler riktar ofta in sig på en genre och bokar band som hör hemma i den genren. Ett exempel på det är den populära och etablerade rockfestivalen Sweden Rock Festival, som varje år säljer slut på alla sina biljetter och drar en otroligt stor publik till lilla Sölvesborg i södra Sverige.

Det finns också de festivaler som inte alls riktar in sig på en specifik genre, utan snarare satsar på att boka de band och artister som är på topplistorna just nu. Dessa festivalers mål är att dra en så bred publik som möjligt. Tidigare var Borlängefestivalen Peace and Love ledande bland de icke- genrebestämda festivalerna, medan det numera är Bråvalla i Norrköping som tagit den positionen.

I Sverige finns det en mycket stor festivalpublik och många har det som ett stående inslag i sin sommarplanering att åka på festival. På grund av detta finns det stora möjligheter för små festivaler att växa och bli större. Ett exempel på detta är Skogsröjet i Rejmyre, som från början var väldigt liten med lokala band, för att sedan växa och få möjlighet att boka större och större band. En del festivaler har nästintill fått en kultstämpel, och inom vissa subkulturer anses det ett måste att besöka en sådan festival när möjlighet finns.